2600. Vác, Széchenyi u. 37.
Tel/Fax:27/311-872
zsoldos.mihaly@vnet.hu

2310. Szigetszentmiklós
Rév sor 10.
Tel:24/443-261
csatok@vnet.huMegújult angyalföldi bérház

A Zsoldos és Csató Mérnöki Iroda tervei alapján készült el a Papp Károly u. 8. szám alatti ház teljes rekonstrukciója. A Beruházó nagy megelégedésére igen kedvező költségszinten sikerült jó minőséget és színvonalat biztosítani az újjáépített épület tervei alapján.


Befejeződött Angyalföldön, a Papp Károly utcában a két bérház közül az egyiknek a felújítása, amelyet két évvel ezelőtt kezdett meg a kerületi önkormányzat. A felújított épületekben a korábbi komfort nélküli szobakonyhás lakásokból kényelmes, tágas otthonokat alakítottak ki.
Két önkormányzati tulajdonban lévő épület felújításáról határoztak két évvel ezelőtt az angyalföldi képviselők. A Papp Károly utca 8., illetve 10. szám alatti házak nagyon rossz állapotban voltak, vizesedtek a falak és a bennük lévő lakások is kicsik, komfort nélküliek voltak. A felújítás során a négy oldalról zárt épület egyik szárnyát lebontották - így az egykori sötét udvar most napfényben úszik -, több lakást egybenyitottak, kicserélték a függőfolyosókat, nagyrészt a tetőt; új zárófödémet építettek és megszüntették a vizesedést. A lakások összenyitásával és az épületszárny lebontásával a hatvannyolc lakásból harminchét lett, a ház alapterülete pedig kétezerről ezernyolcszáz négyzetméterre csökkent. Azért csak ennyire, mert a hiányzó szárnyat részben a tetőtérben pótolták: ott több új lakást alakítottak ki.
A két épület teljes felújítására félmilliárd forintot szán a kerület. Az első ütemben a tervezett költségen belül maradtak, a ráfordított összeg nem éri el a kétszázmillió forintot - mondta tegnap az ünnepélyes átadáson Tóth József, Angyalföld polgármestere. Egy négyzetméternyi lakás felújítására így alig több mint százezer forintos kiadás jutott, ami jóval alatta marad a 140-180 ezer forintos fővárosi átlagnak. Az újonnan kialakított harminchét lakás alapterülete harmincnégy és száz négyzetméter között van, a nagyobbak a tetőtérben találhatók. Hét kivételével már mindegyikbe beköltöztek a lakók, de a maradékra is folyamatban van a bérlők kijelölése. Az eredeti bérlőknek azonban csak nagyjából fele tudta vállalni a megnövekedett költségeket, hiszen a felújított lakások bérleti díja százötven forint négyzetméterenként. Ez azonban még mindig messze a piaci ár alatt van - tette hozzá a polgármester. A program a másik épület felújításával jövő júniusban fejeződik be. Utána az önkormányzat megkezdi a Szabolcs utca és környékének rekonstrukcióját, amelyet a főváros - a Papp Károly utcához hasonlóan - rehabilitációs akcióterületnek jelölt ki.
A.G.


Díjazott lakások

Mérnöki Irodánk tervezte a lakóépület kategóriában díjnyertes "Fecske" házat.

A Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének Mesterdíját - ezt a három kategóriában adható elismerést - a szervezett lakásépítés hazai színvonalának bemutatása, a szakma presztízsének és megbecsülésének növelése érdekében kifejtett munka díjazására alapították az elmúlt esztendőben.
A neves szakemberekből álló zsűri idén a társasház kategóriában a Quadrat Kft. Budapest, IX. kerületi Berzenczey utcai nyolcvanhárom lakásos társasházát díjazta. A teremgarázzsal és üzlethelyiségekkel is ellátott épület kivitelezése a ferencvárosi rehabilitáció keretében zajlott. Az építkezés befejezése után a lakásokat 245 ezer forint/négyzetméteres átlagáron lehetett megvásárolni.
Lakópark kategóriában ebben az évben a Budapest, XVII. kerületi Pesti úti ötszáz lakásos lakókert kapott elismerést. Az Interstate Rt. által kivitelezett együttes építése 1999-ben kezdődött, s mintegy tízmilliárd forintba került. A közel harminchárom hektáros területen hat kilométer hosszú út- és közműhálózat, valamint egy építési és lakberendezési üzletközpont került kialakításra. A lakóépület felújításért járó elismerést az Angyalföld - Újlipótváros-Vizafogó Vagyonkezelő Rt. nyerte el. A Budapest, XIII. kerületi Hajdú utcában álló Fecskeház átépítése 133 millió forintba került. A közel nyolcvanéves épület erősen leromlott állapotban volt, földszinti részei teljesen elvizesedtek. A házban az engedélyezési tervek szerint huszonhat komfortos lakás került kialakításra. A Fecskeház elkészült otthonait a kerületi ön kormányzat által kiírt pályázaton lehetett elnyerni.
Lázin Miklós András